Linda Kazı Nedir?

Linda kazları, Rusya’da Çin kazı, Arzamas ve Ladzherskoy cinsleri ile melezleme yoluyla geliştirilmiş bir tür cinstir. Rusya’da ülkedeki tüm kazların % 50’si bu kaz cinsinten oluşmaktadır.

Linda Kazlarının ağırlıklı rengi beyaz olup, sırtında ve kafasında alacalıkları olanları vardır. Gaga üzerinde atası olan çin kazından gelen karakteristik bir yumru vardır. Ancak bu yumru çin kazının ki kadar büyük değildir. Boynunun altında hafif bir gerdan çıkıntısı bulunmaktadır.

Canlı ağırlığı erkekleri 4-5,5kg, dişileri ise 3,5-4kg civarıdır. Yumurta verimi 50 civarıdır. Yumurta verimi iyi olmasının yanında %90 döl verimi ve kuluçkadan çıkım randımanı, çıkan yavruların da hayatta kalma yüzdeleri mükemmeldir. Diğer türlerle uyumlu yapıdalardır ve özellikle çiftleşme döneminde erkekler arasında kavga yoktur.

Kaz Yetiştiriciliği

Kazcılık dünyada ve ülkemizde kanatlı hayvan yetiştiriciliği içerisinde son sıralarda yer almaktadır. Bunun başlıca nedeni, kazların üreme yeteneklerinin diğer kanatlılara göre geri olmasıdır. Kaz eti yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türü olup, çeşitli yemekleri yapılabilmektedir. Kaz ciğeri ülkemiz için henüz önemli olmasa da dünyada sevilerek tüketilen ve lüks lokantalarda kıymetli bir yemek olarak yerini almaktadır. Örneğin Avrupa ülkelerinden Fransa’da kaz ciğerinin önemi büyük olup, Polonya, Macaristan, İsrail ve Rusya gibi ülkelerden kaz ciğeri ithal etmektedir. Bunun dışında kaz yağı özellikle Kars ve çevresinde köy halkının kışlık yemeklik yağ ihtiyacını karşılamaktadır.

Dünyada bugün başlıca kaz yetiştiriciliği yapılan ülkeler; İngiltere, Kanada, ABD, Çin, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, Bulgaristan ve Rusya’dır. Bu ülkelerin çoğunda kazlar, karaciğeri ve tüyleri için üretilmektedir.

“Kazlar iyi otlatılabilen hayvanlardır.”

Bu sayede yem giderlerinden %30 tasarruf sağlanabilmektedir. Diğer taraftan kazlar çimleri en kısa kesen hayvanlardır ve hemen hemen tüm hayatlarını çayırlar üzerinde geçirebilirler. Su kanatlıları sınıfına girseler de, su olmayan yerlerde de yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Kazlar, birinci haftadan itibaren çayırlarda otlayabilirler. Ancak kuru otların olduğu alanları sevmezler. Çayırların kalitesine ve kazların büyüklüklerine bağlı olarak, bir dönüm çayır 20-40 kaz için yeterli gelmektedir.

 “Kazlar yabancı ot mücadelesinde kullanılabilmektedir.”

Kazların belki de diğer hayvanlardan en ayırt edici ve ilgi çekici yanı bitki tarımında yabancı otla mücadelede kullanılabilmeleridir. Kazlar, genç yabani otları tanıyarak, esas bitkilere zarar vermeden yerler. Böylece kazlar tarımsal ilaç kullanmadan endüstriyel bitkilerin yabancı ot mücadelesinde tarlalarda kullanılabilirler. Bu arada toprağa biraz dane yem serpilmesi hayvanların performansını artırır.

“Kazlar hastalıklara ve çevre şartlarına, tavuk ve hindilerden daha dayanıklıdırlar.”

Kazlar uygun bir şekilde barındırıldıklarında nadiren hastalanırlar. Tavuk ve hindilerde sorun olan birçok hastalık kazlarda görülmez. Tavuklarda %5-10 arası ölümler normal karşılanırken, kazların ölüm oranları %1-7 arasında olduğu bildirilmektedir. Görülüyor ki kazlar çok dayanıklı hayvanlardır. Kazlarda yapılan ıslah çalışmaları henüz tavukçulukta ıslahın sınırlarını zorlayacak kadar olmadığından birçok hastalığa dayanıklı olmaları doğaldır. Burada önemli bir husus şudur; kazlarda ıslah çalışması yapılırken hastalıklara dayanıklılık özelliklerini kaybetmemelerine özen gösterilmelidir.

“Kazlar üretim giderleri yönünden diğer kanatlılara göre daha ekonomiktirler.”

Yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kanatlılara göre kolay ve masrafsızdır. Çok basit barınaklarda hatta zorunlu hallerde diğer hayvanların barınaklarının bir köşesinde kolaylıkla barınabilmektedirler. Hastalıklara dayanıklı oluşları sayesinde ilaç masrafları ve ölüm oranın düşüktür. Civciv dönemlerinde biraz titizlik gösterildikten sonra bakımları kolay olup, hayatlarını sorunsuz olarak devam ettirebilmektedirler. Kazların bakım ve yönetimleri ise diğer kanatlı hayvanlardan daha zor değildir.

Detaylı Bilgi Burada Olabilir (Anasayfa) Tıklayınız

Edirne Linda Kazı, Mast Kazı Edirne, Edirne Linda Kazı Satan Yerler, Edirne Linda Kazı Çiftliği, Edirne Linda Kazı Satışı, Edirne Linda Kazı Eti, Edirne Linda Kazı Eti Satan Yerler, Edirne Linda Kazı Yumurtası, Edirne Linda Kazı Yumurtası Satan Yerler, Edirne Linda Kazı Tüyü, Edirne Linda Kazı Tüyü Satışı, Edirne Linda Kazı Civcivi, Edirne Linda Kazı Civcivi Satışı, Edirne Linda Kazı Civcivi Satan Yerler, Edirne Linda Kazı Cinsleri, Edirne Linda Kazı Irkları, Edirne Linda Kazı Üretimi, Edirne Linda Kazı Özellikleri, Edirne Linda Kazı Yemekleri, Edirne Linda Kazı Yemeği, Edirne Linda Kazı Fiyatı, Edirne Linda Kazı Eti Fiyatı, Edirne Linda Kazı Civcivi Fiyatı, Edirne Linda Kazı Eti Faydaları, Edirne Linda Kazı Yetiştiriciliği, Edirne Damızlık Mast Kazı

Merak Ettiklerinizi Bize Sorun

Ad Soyad *
Hangi Şehirden Yazıyorsunuz? *
E-Mail Adresiniz *
Telefon Numaranız

Konu Başlığı

Sormak istediğiniz veya danışmak istediğiniz konu nedir?