Damızlık Kazların Bakımı ve Beslenmesi
Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir.
Zannedildiğinin aksine damızlık kazların çiftleşmesinin sağlanması ve döllü yumurta elde edilebilmesi için bir havuz veya su birikintisine ihtiyaç yoktur. Kazlar kuru zeminde de çok iyi çiftleşmektedirler. Bununla birlikte havuzda çiftleşen bazı ağır kaz ırklarının yumurtalarından çıkış oranı daha iyidir. Damızlık sürüde 1 erkek kaza 3-5 dişi kaz hesaplanmalıdır. Dişi kazlar 10, erkek kazlar ise 5 yıldan biraz fazla damızlıkta kullanılabilirler.
Erkek kazların bazıları tek eşli olmaya meylederler ve bu durum döllü yumurta sayısını düşürür. Zaten az sayıda elde edilen kaz yumurtalarının döllülük oranının mümkün olduğunca yüksek olması arzulanır. Bu açıdan kazcılıkta suni tohumlama çok önemlidir. Erkeklerden masaj ve suni vajen ile alınan tohumlarla 9 ila 12 dişi tohumlanabilir. Tohum, erkeklerden 2-3 günde bir alınır ve dişiler her beş günde bir tohumlanır. Seyreltici olarak, 100 ml damıtık suda 1.65 g sodyum glutamat, 0.57 g sodyum sitrat ve 0.31 g glukoz ile hazırlanan çözelti kullanılırsa dölleme oranı % 85-96’ya ulaşabilmektedir.
Kazlar kışa girene kadar merada tutulabilir. Yumurta üretimi başlayınca uygun bir besleme programı takip edilmelidir. Bu periyot esnasında iyi kalitede bir kaba yem kombinasyonu ile ticari kaz geliştirme yemi verilir.
Verimin hangi döneminde olursa olsun damızlık kazlara vitamin ve mineral takviyesi yapmakla kuluçka randımanı artırılabilir
Kesim Nasıl Olmalıdır
Kazlar mümkün olduğu kadar çabuk ve uygun şekilde kesilmelidir. Kesime 8-10 saat kala yem, 3 saat kala su kesilmelidir. Kesim aşamaları; şoklama, kesim, ıslatma (haşlama), yolma ve iç çıkartmadır. Şoklama yapılarak kesimin daha insani bir görünüm kazanması sağlanabilir. Böylece kanın daha fazla akması sağlanarak etin sertleşmesi azaltılır ve daha kaliteli karkas elde edilir. Yolma kuru ve ıslak yolma şeklinde yapılabilir. Kuru yolma ile daha kaliteli karkas ve tüy alınabilmesine rağmen, yavaş ve zahmetli olması nedeniyle daha az tercih edilir. Islak yolma metodunda ise; sıcak suya daldırma yöntemi ile daha çabuk, daha ucuz yolma işlemi gerçekleştirilir. Karkas randımanı % 70-74 arasındadır.
Tekirdağ Kazı, Tekirdağ Kaz, Tekirdağ Kaz Satan Yerler, Tekirdağ Kaz Çiftliği, Tekirdağ Kaz Satışı, Tekirdağ Kaz Eti, Tekirdağ Kaz Eti Satan Yerler, Tekirdağ Kaz Yumurtası, Tekirdağ Kaz Yumurtası Satan Yerler, Tekirdağ Kaz Tüyü, Tekirdağ Kaz Tüyü Satışı, Tekirdağ Kaz Civcivi, Tekirdağ Kaz Civcivi Satışı, Tekirdağ Kaz Civcivi Satan Yerler, Tekirdağ Kaz Cinsleri, Tekirdağ Kaz Irkları, Tekirdağ Kaz Üretimi, Tekirdağ Kaz Özellikleri, Tekirdağ Kaz Yemekleri, Tekirdağ Kaz Sote, Tekirdağ Kaz Çevirme, Tekirdağ Fırında Kaz, Tekirdağ Tuzda Kaz, Tekirdağ Kaz Yemeği, Tekirdağ Kaz Fiyatı, Tekirdağ Kaz Eti Fiyatı, Tekirdağ Kaz Civcivi Fiyatı, Tekirdağ Kaz Pişirme, Tekirdağ Kaz Eti Faydaları, Tekirdağ Kaz Yetiştiriciliği